Liselængen

Liselængen er beliggende Liselejevej 62, 3360 Liseleje. Matr. nr. 13p, Melby By, Melby.

Liselængen med værelser blev opført i 1935.

Oprindeligt var Liselængen et fiskerhus fra 1896, som Martin og Ida Gant købte i 1935. Martin var murermester. Med amerikanske moteller som forbillede opførte han selv længen med gæsteværelser. Liselængen blev åbnet i 1936 med 24 dobbeltværelser og 10 enkeltværelser og spisesalen blev bygget til i 1937. Birthe bar sten til sin far, som på det tidspunkt om dagen arbejdede på stålværket og byggede om natten.
Liselængen var Liselejes største pensionat.
Før bilen blev hvermandseje hentede Martin Gant gæster i København med bus. De blev samlet op lørdag og startede med kaffe i Liselængen. Herefter middag og dans. samt overnatning. Arrangementet sluttede med frokost, hvorefter gæsterne blev kørt tilbage til København. Indimellem blev der booked flere gæster ind, end der var senge til. Problemet blev dog hurtigt løst ved at gæsterne sov på madrasser på første salen i ismejeriet, der lå lige på den anden side af vejen.
Datteren Birte kom efter moderens død i 1949 til pensionatet for at hjælpe sin far. Hun skulle være der et par måneder, men kom først derfra igen efter 51 år, da hun som 80 årig gik på pension. Efter sin fars død drev hun Liselængen videre med den aura og patina, som var kendetegnende for stedet. Gæsterne var gengangere, de kom igen år efter år på trods af, der hverken var bad eller toilet på værelserne. Der var kun en enkelt håndvask i de 12 spartansk udstyrede rum i sidelængen. For at benytte toiletter og dusch måtte gæsterne bevæge sig udenfor. Værelserne havde egen indgang på hver side af bygningen. Indtil 2017 var det stadig tilfældet.
Mange af de piger, der arbejdede på Liselængen, kom fra Thyborøn. 1952 var første gang, man søgte personale i Vesterhavs Avisen. Flere af pigerne blev gift med fiskere og er blevet i Liseleje, hvor de har stiftet familie. Det gjorde f.eks. Jane møller, der blev gift med Karl Aage Frederiksen og Anna (Høg) Andreasen, der giftede sig med Is-ristens ældste søn Henrik. De der stadig lever kan fortælle mange gode historier. I 1958 kom Grethe Hansen ligeledes fra Thyborøn til Liselængen, og hun blev gift med “Sukker-Viggo”, som arbejdede hos Købmand Vad i over 40 år.
Det berømte stjernehold af foldboldspillere, der vandt bronze ved de Olympiske leje i London i 1948, spillede hver sommer “landliggerkamp” mod den lokale MLI – Melby Liseleje Idrætsforening. Mange af spillerne, der talte navne som John Hansen, Karl Aage Hansen, Carl Aage Præst, Eigil Nielsen og Johannes Pløger sov og spiste på Liselængen – flere af dem købte siden sommerhus i Liseleje.
Birthe var nærmest en institution i Liseleje. En sjov og festlig, men meget bestemt dame.
Efter Birthe Gant blev Liselængen drevet videre af Steen og Dorte Hansen$, som kørte det videre i samme ånd. De så en dag i Politiken en artikel om Liselængen, hvorefter de kørte til Liseleje for at se nærmere på stedet. De faldt pladask for stedet, og da Birthe gerne ville sælge og foretrak nogle folk, hvor hænderne var skruet rigtigt på, gik den handel i orden. 1. januar 2000 overtog Steen og Dorte Liselængen. I 2017 overtog Margaretha Andersson Liselængen, der blev døbt om til Liseleje Badehotel. Margaretha flyttede fra hjørnet ved Peter Andersvej, hvor hun drev Kaffehuset og stod for udlejningen af det, der tidligere var rutebilkiosken og posthuset. Kaffehuset er nu en del af Liselængen og har været en del af en større ombygning.

http://liselaengen.dk/

Se film

Se mere